אודות

החזון שלנו

חברה שנותנת מקום לטראומה נפשית, דואגת לסובלים ממנה ומחויבת להעצמתם.

המטרות שלנו

להעניק טיפול קליני איכותי, אנושי ואכפתי לקהילות וליחידים על מנת לסייע להחלמתם ולהעצמתם של אלה שנחשפו לאירועי חיים טראומטיים. להגביר את המודעות לנושא הטראומה וכן לקיים מרכז העוסק במחקר ולמידה מעמיקים של טראומה ולהפיץ את הידע הנרכש באמצעות הכשרת מטפלים למומחים בתחום הטראומה ופרסומים תכניות ותוצאות המחקרים.

הצוות שלנו

הצוות שלנו מורכב מאנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש וחוקרים המחויבים לשירות איכותי ולפיתוח הידע ואפשרויות הטיפול בתחום הטראומה.

הצוות שלנו

הצוות שלנו מורכב מאנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש וחוקרים המחויבים לשירות איכותי ולפיתוח הידע ואפשרויות הטיפול בתחום הטראומה.

ד"ר דני ברום

עידית דיקשטיין

יואל ורדי

חיים לנדאו

ד"ר אנה האוורד גרוס

שרית שרם-יבין

פעילויות

לפי ההערכות, כ-9% מן הישראלים סובלים מפגיעה בתפקוד כתוצאה מהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), שיעור הגבוה פי שלוש מן השיעור בארה"ב ובמדינות מערביות אחרות.
אנחנו מספקים התערבויות קליניות ומגוון של תוכניות טיפוליות שתומכות בהחלמה ובהעצמה של אנשים שנחשפו לאירועי חיים טראומטיים. התוכניות והשירותים שלנו מותאמים גם לקבוצות אוכלוסייה שאינן זוכות לתמיכה מספקת: חיילים משוחררים, אנשים מהקהילה האתיופית, ילדים ובני נוער.
אנשי המקצוע שלנו פרסמו לאורך השנים עשרות מאמרים מדעיים וספרים, לצד הנחייה של מחקרים אקדמיים רבים. כיום, ניצב צוות מטיב בחוד החנית של המחקר האקדמי בתחום הטראומה והטיפול בה. אנו מקיימים שגרה של הפרייה הדדית בין מחקר לטיפול: לומדים כל העת שיטות חדשות ומבססים אותן מחקרית, ומפתחים התערבויות על בסיס ידע מחקרי הנצבר ביחידת המחקר שלנו.

קצת על ההיסטוריה שלנו

מטיב: המרכז הישראלי לטיפול בפסיכו- טראומה הוקם בשנת 1989 ע"י ד"ר דני ברום כשלוחה של בית חולים הרצוג- מכון לטנר, על מנת להתמודד עם התופעה הגוברת של טראומה נפשית בישראל. ההיסטוריה הכואבת של ישראל חשפה אזרחים רבים, ובפרט ילדים, להשפעותיה הקשות של טראומה נפשית. לפיכך, מטיב מתמקד בטווח רחב של טראומה, ממשברים במעגל החיים – כגון פיטורין וגירושים, דרך טראומות רפואיות ותאונות ועד אובדנים טראומטיים, תקיפות מיניות וחוויות קרב ופיגועים. על אף האירועים הקשים לאורך ההיסטוריה הישראלית, התגובה הרווחת שקיבל ד"ר ברום מעמיתים בתחום בריאות הנפש כאשר החל לעבוד בישראל, הייתה: "אבל אנחנו לא רואים כאן טראומה." הפעילות של מטיב תרמה לבניית המודעות בישראל להשלכות המשותפות והאישיות של טראומה. מאז הפך לארגון עצמאי ב-1999 העניק מרכז מטיב שירותי פסיכותרפיה לנפגעי טראומה והכשיר מאות אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש בשיטות לטיפול בטראומה, המבוססות על הידע הקליני והמחקרי העדכני ביותר.
מתוך מודעות להשפעה החיובית של חוסן חברתי על יכולתם של יחידים להתמודד עם טראומה, יזם מטיב בתחילת האינתיפאדה השנייה ב-2001 את הקמת הקואליציה הישראלית לטראומה, שהיא כיום ארגון עצמאי. לקואליציה שהוביל מטיב, בתמיכת הפדרציה היהודית של ניו-יורק, הצטרפו שבעה ארגונים נוספים לטיפול בטראומה.
במהלך השנים נבנו במטיב תוכניות התערבות בילדות המוקדמת, תוכניות לבתי ספר ושירותים שונים לטיפול בטראומה. בין אלה נכללה תכנית החוסן הלאומית לבתי ספר, שנערכה בשיתוף פעולה עם משרד החינוך. בפרויקט זה העניק מטיב הכשרה בבניית-חוסן ליותר מ-5,000 מורים ופותחו פרוטוקול, כלי אבחון ותכניות טיפוליות עבור כ-50,000 ילדים. במסגרת הערכה שביצענו עם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) באטלנטה בשנים 2011-2012 על מנת לבחון את יעילות התכנית, מצאנו כי העבודה עם המורים הביאה להפחתה במצוקה פוסט-טראומטית בקרב התלמידים שלהם.
מאז רעידת האדמה הקשה בטורקיה בשנת 1999, צבר מטיב ניסיון רב ומוניטין בתחום של התערבות ראשונית באזורי אסון ברחבי העולם. צוות מטיב העניק מענה ראשוני והכשיר אנשי שטח ומטפלים בהאיטי, בצ'צ'ניה, במיסיסיפי, בסרי לנקה, בנפאל ובניו יורק לאחר אסון התאומים.
בין שיתופי הפעולה המקצועיים של המרכז ניתן לציין את העבודה המשותפת עם מומחים לבריאות הנפש מאוניברסיטת אל-קודס בתכנית CHERISH עבור בתי ספר, הורים שכולים, רופאי ילדים ומנהיגי נוער בישראל, בגדה המערבית ובעזה. בתחום המחקרי, התקיימו שיתופי פעולה משמעותיים עם פרופ' קלוד שם-טוב מבית חולים "הר סיני" בניו-יורק ועם ג'ורג' בונאנו מאוניברסיטת קולומביה.
בישראל, מטיב נחשב לכתובת מרכזית לשירותים בתחום הטראומה, החל מטיפול פרטני ועד התערבויות קבוצתיות לאחר משבר ותוכניות קהילתיות. במהלך השנים עבדנו עם כל משרדי הממשלה, ביניהם משרד הביטחון – בתוכנית מסע שחרור, כמו גם עם ארגוני מגזר שלישי, מוסדות חינוכיים וחברות פרטיות. בנוסף, עבדנו רבות עם "מגיבים ראשוניים" – מגן דוד אדום, משטרת ישראל והרשות הארצית לכבאות והצלה.
חלק ניכר מפעילותנו מתמקד בפריפריה, בעבודה עם הקהילה הבדואית ברהט ובכפרים הבלתי מוכרים, עם תושבי שדרות בגבול עזה, יוצאי אתיופיה ברחבי הארץ ועוד. אנו מחויבים לפיתוח ויישום של תוכניות חדשות בתחום בריאות הנפש עבור קהילות הנזקקות לכך, ומשקיעים מאמצים רבים במחקר והערכה של התכניות הללו בכדי להגביר את יעילותן. צוות מטיב מפרסם באופן תדיר מאמרים אקדמיים בכתבי עת מדעיים, לצד מאמרים בעיתונות וספרים המיועדים לאנשי מקצוע ולקהל הרחב.

מטופלים משתפים

כל איש מקצוע שמטפל ב-PTSD מכיר את התסכול שכרוך הרבה פעמים בטיפולים המורכבים האלה. כפסיכיאטר שמנהל יחידה המטפלת בעשרות יוצאי צבא, אני מכיר מקרוב את התחושה שלפעמים אין שום דבר שניתן לעשות כדי להקל על הסבל של המטופלים חוץ מהרצון העז שלי לעזור. במובן זה, הכשרת CBT ממוקד טראומה, בהנחיית גפנית אגסי, פתחה את עיניי לעולם חדש. במהלך שנתיים של הכשרה התחלתי לראות בהדרגה שיש הרבה דברים שאני יכול לעשות למען מטופלים שלי שלפני כן הרגשתי שאיני מסוגל לעזור להם. הטכניקות הטיפוליות והגישות חלחלו לתוך טיפולים אחרים שלי, שלא קשורים ל- PTSD. המטופלים שלי הרוויחו מכך, וכמטפל שלהם- גם אני.

ד"ר אורן טנא
פסיכיאטר בכיר, אחראי מרפאת טיפול בנכי צה"ל, המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי

אחרי ההשתתפות בפרויקט התיעוד אני מרגיש שיש באמת אור בקצה המנהרה, אני כבר לא סובל לבד.

משתתף בפרויקט תיעוד המסע האישי בקהילת יוצאי אתיופיה
אנונימי

מסע שחרור נתן לי מקום שבו השיבו לי, אבל גם מקום שבו הרגשתי שאני יכול לדבר על החוויה שלי - לא כגיבור, אלא כילד שפחד.

משתתף במסע שחרור
אבינועם

החיים שלי ניצלו פעמיים. פעם אחת על ידי הרופאים שניתחו אותי בבית החולים, אחרי הפיגוע בקפה מומנט ב-2002. הם הצילו אותי פיזית. אבל אחר כך הייתי פגיע מאוד ויותר מהכל, מדוכא. הפצעים הפיזיים החלימו במהירות, אבל על הטראומה הנפשית לוקח יותר זמן להתגבר. החיים שלי ניצלו בפעם השנייה בזכות יואל ורדי, הוא הציל את החיים שלי כי הוא הוציא אותי מהבית, הוא הוציא אותי מהחוויה הזו בעבר והראה לי את העתיד, הראה לי איך להתמודד עם הדיכאון שלי ועזר לי למצוא כיוון חדש וחיובי, הוא זה שהציל את החיים האמיתיים שלי ואת הנפש שלי.

ניצל מפיגוע טרור בירושלים בשנת 2002
אנונימי

למידע נוסף ושאלות

מטפלות.ים?

המשיכו להתעדכן!

כדי לקבל מאיתנו מידע על קורסים, הדרכות מקצועיות, ימי עיון וכד'- השאירו את כתובת המייל וניידע אתכם.

דילוג לתוכן