מחקרים פעילים

יחידת המחקר של מטיב עוסקת בהבנת המורכבות של טראומה, חוסן וצמיחה כתוצאה מאירועים טראומתיים. מזה שנים מטיב מקדיש מאמצים רבים לקידום מחקר יישומי ורלוונטי בנושא טראומה המתאים למציאות הישראלית ולעולם כולו. אנו מאמינים שעבודתנו כחוקרים צריכה להיות מושרשת בבסיס תיאורטי חזק ולקדם פתרונות יישומיים, ולפיכך יחידת המחקר שלנו פועלת תוך קשר הדוק עם יתר היחידות במרכז.

תחומי המחקר שלנו

פגיעה מוסרית

"פגיעה מוסרית" מתארת את המצוקה הנחווית לאחר שהקוד האתי או המוסרי של האדם נפגע במהלך אירוע. מצוקה זו נפוצה באוכלוסיות שעוסקות במקצועות בהם מוטל עליהם לקבל החלטות מוסריות של חיים ומוות, כמו בשדה הקרב או בעבודה בבית חולים. מחקר זה נעשה בשיתוף עם צוותי חוקרים מהמחלקות לפסיכולוגיה ועבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית, ובו אנו מבצעים ניתוח מעמיק של חווית הפגיעה המוסרית לאחר שירות צבאי. אנו מקווים בהמשך להרחיב את המחקר כך גם לצוותי רפואה במחלקות קורונה.

התמודדות עם פוסט טראומה מהשירות הצבאי

כחלק מתפיסתנו במטיב, אנו רואים חשיבות רבה לטיפול גם בהיבטים הפיזיולוגים של הטראומה כחלק מהליך הטיפול. לאור תפיסה זו ולאור ראיות מקדימות על יעילותם של טיפול SE  (החוויה הסומטית), וטיפול PE  (חשיפה ממושכת) בטיפול בטראומה, קם פרויקט המחקר הנוכחי. 

מטרת המחקר הנה לחקור את ההבדלים בין שיטות הטיפול השונות בקרב חיילים משוחררים המתמודדים עם  PTSD. באמצעות המחקר ננסה להבין את חשיבות הדגשים השונים של שיטות הטיפול, ואת יעילותן של השיטות לסייע לנפגעי טראומה לעבד את החוויות שעברו, לחזק את מנגנוני התמודדות ולשוב לתפקוד ולחיים מלאים. 

עד כה גויסו כשליש מן המשתתפים במחקר. 

בנוסף, כל העבודה הטיפולית שלנו נמצאת תחת בקרה מתמדת, ונבחנת בעזרת כלים אבחוניים רבים על מנת לבדוק ולעקוב אחר הקשיים וההצלחות של המטופלים שלנו.

ניתן לקרוא עוד על תחומי המחקר של המרכז, כאן 

לשיתופי פעולה מחקריים, אנא צרו קשר בלינק זה עם ד"ר אנא הרווד גרוס, מנהלת המחקר שלנו.

למידע נוסף ושאלות

דילוג לתוכן