מרחב מטיב

טראומה אישית ולאומית והשפעתה על ארגונים

אסון השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, חשפו וחושפים רבים לאירועים טראומתיים קשים הנחווים ברמה האישית, המשפחתית, הקהילתית והלאומית. לחברה הישראלית נוספו הרבה פצועי מלחמה פיזית ונפשית, משפחות שכולות, וחברים אשר חוו אובדן. אנשים רבים במדינה נמצאים במצב דריכות מוגברת נוכח המצב הביטחוני המתמשך. חלק חווים שחזור טראומות עבר, בעוד אחרים חווים תסמינים פוסט-טראומטיים כתוצאה מהאירועים האחרונים.

הטראומה לא נשארת מבודדת בחדר הטיפול. פעמים רבות, המפגש של נפגעי טראומה עם נותני שירותים מעורר, שלא במתכוון, חוויה טראומטית מחודשת, ומוביל לתגובות הרסניות למקבלי ונותני השירות כאחד.

תהליכים ביורוקרטיים מסורבלים ולא ברורים, יחס מנוכר או מזלזל מצד נותני שירות, בדיקות ביטחוניות – כל אלו עלולים לעורר תחושות של חוסר שליטה, שחזור חוויות השפלה או דחייה, ולהביא אדם שחווה טראומה לכדי תסכול, זעם ואיבוד שליטה. תגובות אלו עלולות לייצר מעגל חוזר אצל נותן השירות, ולהביאו לסערת רגשות, ואפילו לתגובות טראומתית.

 

התוכנית מרחב מטיב – פיתוח ארגונים מותאמי טראומה, מסייעת בהפחתת אירועים פוגעניים אלו וביצירת מרחב מטיב עבור נפגעי הטראומה. אנחנו עושים זאת ע"י סיוע לארגונים ומוסדות לייצר תפיסה ארגונית ושירותית מיטבית, מיודעת ומותאמת טראומה, כך שכל אדם הנכנס לקבל שירות, כמו גם נותן השירות יחווה אותו באופן הבטוח ביותר עבורו.

מה זה ארגון מותאם טראומה?

ארגון מותאם טראומה הוא ארגון המבין את השפעת הטראומה על הפרט ועל הקהילה, ובהתאם יוצר סביבה תומכת ובטוחה ונותן שירות מותאם. ארגון כזה:

  • יוצר סביבה בטוחה ותומכת: מעניק תחושת בטחון לעובדים וללקוחות.
  • משפר את השירות: מונע חוויות טראומטיות מחודשות ונותן שירות איכותי ואמפטי.
  • מחזק תחושת אמון: בונה אמון בין הלקוחות לארגון ובין העובדים לארגון.
  • מפחית שחיקה וטראומה משנית בקרב העובדים.
  • מונע מעגלי תגובות טראומטיות: שובר את מעגל התגובות הטראומטיות בין עובדים ולקוחות.
  • מסייע בהתמודדות עם השלכות הטראומה הקולקטיבית.
  • שותף בתהליך ההחלמה והשיקום של נפגעי טראומה בחברה הישראלית.

רוצים להיות ארגון מותאם טראומה?

תוכנית "מרחב מטיב" מציעה הכשרות וליווי לארגונים עד להיותם מותאמי טראומה.

הכשרה בארגונים כוללת את הנושאים הבאים:

  • הרחבת ההבנה אודות טראומה ושכול: סימפטומים, דפוסי חשיבה אופייניים, וכיצד כל אלו באים לידי ביטוי במפגש עם נותני השירות/במקומות העבודה.
  • השינוי הארגוני: מה צריך להתאים, לשנות ולפתח בארגון, בהתאם לעקרונות מנחים אשר ילמדו בהכשרה.
  • פיתוח מיומנויות בין-אישיות ותוך-אישיות: להתמודדות אישית ולמתן שירות מותאם.
  • כלים להתמודדות במצב של עוררות, תוקפנות, ניתוק וכדומה.

 

להזמנת הכשרה מותאמת לצרכי ואופי הארגון שלכם לחצו כאן

נפגעתם מטראומה? לחצו כאן לשתף אותנו בחוויות שלכם מול שירותים וארגונים

נותני שירות, לחצו כאן לשתף אותנו באתגרים שאתם חווים בנתינת שירות לנפגעי טראומה

 

לפרטים נוספים:

יונית אפרתי, מנהלת קידום מדיניות ופיתוח שירותים בקהילה

 yonit@metiv.org

" גם ככה קשה לי לצאת מהבית, אני לא יוצא בלי הליווי של אשתי, אז הם עוד יותר נותנים לי הרגשה שאני אפס. מרגיש שאומרים לי: אנחנו לא רוצים אותך כאן, מרגיש שכל העבודה הטיפולית הקשה שעשיתי, שכל השיקום שעשיתי שווה כקליפת השום. נותנים לי תחושה שאני אפס, זה ממש יוצר לי טראומה נוספת על הטראומה הקיימת "
"נתתי למדינה את הכל, נתתי את הבן שלי, וזה היחס שהמדינה נותנת לי חזרה? הרגשתי מושפל, פגעו בי, בגדו בי, הרגשתי שתקעו לי סכין בגב"
" קשה לי במקומות צפופים, מרגיש את הלחץ שלי עולה, אני מרגיש נחנק, הדופק מואץ, אני מרגיש את האירוע עולה שוב, בחלק מהפעמים פשוט זרקתי את הדברים שלי והלכתי " (בסופרמרקט)
" אין לי אמון באנשים, אני מונעת מהישרדות ומגננה, אין לי כמו שיש לכולם אמון שהכל יהיה בסדר, הכל מפחיד אותי. פקידי קבלה צרכים ללמוד להכיל את ההתפרצות הרגשית במקום להתקרבן ולאיים במשטרה כי זה נרגע תוך שניה, כי ההתנהגות שלי לא באה ממקום רע אלא מחוסר אונים. אני כמו נשמה של ילד מפוחד בעולם של מבוגרים רעים." גסות של פקידים רק מעוררת טריגרים " (נפעת טראומה מינית)
" היא הביאה אותי למצב שהתחלתי לאבד את עצמי, התחלתי לרעוד, לא הייתי מסוגלת, הגבתי גם אני בצעקות, אני צרחתי עליה "
" פוסט טראומה זו פציעה שקופה, עד כדי כך אני שקוף, שגם שכשאני מראה תעודה עדיין לא מאמינים לי, אני שקוף לאנשים, לא רואים אותי"
" כשרועש וצפוף אני ישר מרגיש שאני לקראת פיגוע, שעוד מעט יהיה פיצוץ, לך תסביר להם שאני לא מנסה להתחמק, שאני משתגע בתוך עצמי, הם לא מבינים את זה, הם נותנים לי תחושה שלא מאמינים לי ומתחילים לפשפש בקרביים שלי, אני חי את הסיפור הזה כל הזמן, בלילות בלי שינה, אני לא צריך שגם הם יכניסו אותי לזה. " (מורה עם פוסט טראומה מול קולגות)
דילוג לתוכן