להרשמה לקורס ושאלות נוספות ניתן לפנות למנהלת ההכשרות גפנית – gafnit@metiv.org
הקורס מוכר על ידי:
11 לאוקטובר 2023
10,350 ש"ח לשנה
מרכז מטיב, גבעת שאול, ירושלים
תוכנית דו-שנתית הכוללת 240 שעות אקדמיות וכ-35 מפגשים לשנה
ימי רביעי 13:00-17:30
חלק גדול מהתכנים הנלמדים בתוכנית הינם ייחודיים למטיב ומבוססים על שנים של מחקרים שבוצעו ביחידה המחקרית שלנו. אנו מתעדכנים ומעדכנים את תכנית הלימודים שלנו באופן שוטף בהתבסס על תוצאות המחקרים שנעשו במטיב וברחבי העולם, ותוצאות של רבבות הטיפולים שמתנהלים בשטח, ביחידת הטיפול שלנו.
* התוכנית הראשונה בארץ המלמדת טיפול CBT בטראומה עם ניסיון של 20 שנה בתחום.
* תכנית ראשונה בעולם לטיפול CBT בטראומה מורכבת.
* התכנית הראשונה שמלמדת קשיבות ( MCBT) כחלק מלימודי CBT.
* התכנית הראשונה בארץ המלמדת טיפול בטראומה המבוסס גוף- נפש בשיטת Somatic Experience (SE).
הקורס מבוסס על גישה תהליכית, ומאחד בתוכו גישות ותיאוריות שונות על מנת ליצור חווית הכשרה הוליסטית. הדגש שלנו על למידה חווייתית מביא לסביבה קבוצתית ודינמית שבה התלמידים חוקרים ומתנסים בצוותא. התהליך מאפשר מרחב להתפתחות מקצועית נוספת המבוססת על למידת עמיתים, מעבר להוראה הפרונטלית.
אנחנו נמצאים בקשר דו-כיווני מתמיד עם תלמידי הקורסים שלנו. אנו רגישים לצרכיהם המקצועיים ולהתפתחותם ומאמינים מאוד בהתאמת הדינמיקה של הקורס, כולל תהליך ההדרכה.
המשתתפים מסיימים את הקורס עם זהות מקצועית ברורה כמטפלים בטראומה, וכחלק מקבוצת עמיתים המהווה רשת תמיכה של בעלי ידע ומומחיות דומים, הממשיכה להתקיים בשנים לאחר סיום הקורס.
מראשית דרכנו, כמרכז הראשון לטיפול בפסיכו- טראומה בארץ, חרטנו על דגלינו להעלות למודעות הציבורית את קיומה והשפעתה של טראומה נפשית, ולהנגיש טיפול יעיל ומבוסס מחקרית לאוכלוסייה הכללית, ובמיוחד לאוכלוסיות דלות אמצעים. מתוך כך חשוב לנו להציע גם את הכשרות המרכז במחיר נגיש.
המשתתפים ירכשו את הכישורים הדרושים לאבחון וטיפול באמצעות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בהתאם למודל התלת-שלבי. הקורס יתמקד בטיפול בטראומה פשוטה- טראומה שנגרמה בשל חשיפה לאירוע יחיד בבגרות.
הפרעת דחק פוסט-טראומטית מורכבת נגרמת בשל חשיפה לאירועים טראומטיים רבים או מתמשכים כגון שבי, קרב ממושך, אלימות בבית, התעללות או הזנחה בילדות.
מטפלים נתקלים לא אחת בסימפטומים כגון קושי במתן אמון, נטייה להרס עצמי, אלקסיתימיה (קושי לבטא רגשות במילים), דיכאון כרוני, סימפטומים הקשורים להפרעת אישיות גבולית או סימפטומים דיסוציאטיביים. רבים מהסימפטומים הללו יכולים להיות מיוחסים לטראומה מורכבת והם לרוב עמידים בפני טיפול קונבנציונאלי.
פייר ז'נה פיתח את המודל התלת-שלבי לטיפול בהפרעות כאלה במאה ה-19. המודל שלו, שעובד ופותח מאז על ידי קלינאים מודרניים (לדוג' ואן דר הארט), מוכר כיום כמודל הטיפולי המוביל להפרעות טראומה מורכבת. רבים מאלה המתמודדים עם טראומה מורכבת סובלים מטווח רחב של הפרעות נלוות כגון שימוש לרעה בחומרים, כישורים חברתיים לקויים והפרעות חרדה, שיש לטפל בהן לפני שניתן לגשת לטיפול בטראומה עצמה. דבר זה הופך את הטיפול בטראומה מורכבת לממושך ומורכב יותר מהרגיל. הכשרה זו מציעה שיטות מבוססות-ראיות לטיפול בהפרעות אישיות חמורות.
הדבר האותנטי ביותר בנו הוא היכולת ליצור, להתגבר, לשאת, להשתנות, לאהוב ולהיות גדולים יותר מן הסבל שלנו.
– בן אוקרי, משורר ניגרי וזוכה פרס נובל
טיפול קוגניטיבי התנהגותי מוכר כשיטת הטיפול המובילה עבור הסובלים מטראומה פשוטה וטראומה מורכבת. קורס ההכשרה הייחודי שלנו משלב שיטות מבוססות-ראיות מעולם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי הקלאסי, תוך עבודה עם המודל התלת-שלבי לטיפול בטראומה. במהלך השנה הראשונה, אנחנו מלמדים כלי אבחון בתחום הטראומה, הבניית טיפול והמשגת מקרה ע"פ עקרונות CBT, ואת המודל התלת-שלבי לטיפול בטראומה, כולל וויסות רגשי, טכניקות חשיפה שונות והתערבויות קוגניטיביות. במהלך השנה השנייה, אנחנו מתמקדים בטראומה מורכבת, המלווה במקרים רבים בהפרעות חרדה, דיכאון, הפרעות אישיות מורכבות כגון הפרעת אישיות גבולית והפרעות דיסוציאטיביות, קשיים בשליטה בדחפים וקושי בתפקוד עצמאי. השנה השנייה מעניקה מסגרת תיאורטית להבנה של הפרעות אלה בהקשר הטראומטי ובהקשרים אחרים, תוך הכשרה מעשית בכלים טיפוליים כגון מיינדפולנס, DBT, סכמה-תרפיה ו- ACT.
תכנית הכשרה מקיפה זו תעניק את המסגרת התיאורטית והכישורים הקליניים לטיפול בפרעות פוסט-טראומטיות בעזרת שיטות טיפול מבוססות-ראיות (שיטות חשיפה לדוג' פואה ואחרים, טיפול קוגניטיבי לדוג' קלארק, אהלרס ואחרים), תוך שילובן במודל התלת-שלבי לטיפול בטראומה (ז'נה, ואן דר הארט). מודל זה מסדיר את ההתערבויות כך שהמטופל לא יוצף בזיכרונות הכואבים לפני שלמד לווסת את רמת העוררות שלו. ההכשרה שלנו מדגישה גישות גוף-נפש וכוללת מודלים של הגל השלישי של CBT כגון מיינדפולנס, DBT וטיפול בקבלה ומחויבות.
התוכנית מיועדת לאנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש שעובדים עם אנשים שחוו טראומה או שסובלים מחרדה ודיכאון, כגון עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, מטפלים באמנות, מרפאים בעיסוק, יועצים חינוכיים וקרימינולוגים קליניים.
שיטות הלימוד כוללות הרצאות, קריאה ודיון במאמרים אקדמיים, הדגמות חיות וסרטים, תרגול טכניקות נלמדות והדרכה קלינית על מקרים. שיטות הטיפול הנלמדות אפקטיביות לטיפול בטראומה כמו גם לטיפול בהפרעות חרדה, הפרעות דיסוציאטיביות, דיכאון והפרעות אחרות.
גבעת שאול, מרכז הרפואי הרצוג, ירושלים
כתובת למשלוח דואר:
ת.ד. 3900, ירושלים 91035
*אני מאשר\ת קבלת דיוור למייל שלי
כדי לקבל מאיתנו מידע על קורסים, הדרכות מקצועיות, ימי עיון וכד'- השאירו את כתובת המייל וניידע אתכם.