קורס CBT לטראומה

קורס דו שנתי - טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) בטראומה

להרשמה לקורס ושאלות נוספות ניתן לפנות למנהלת ההכשרות גפנית – gafnit@metiv.org

הקורס מוכר על ידי:

תאריך פתיחה

11 לאוקטובר 2023

מחיר

10,350 ש"ח לשנה

מיקום הלימודים

מרכז מטיב, גבעת שאול, ירושלים

היקף

תוכנית דו-שנתית הכוללת 240 שעות אקדמיות וכ-35 מפגשים לשנה

שעות וימים

ימי רביעי 13:00-17:30

למה ללמוד CBT במטיב?

חלק גדול מהתכנים הנלמדים בתוכנית הינם ייחודיים למטיב ומבוססים על שנים של מחקרים שבוצעו ביחידה המחקרית שלנו. אנו מתעדכנים ומעדכנים את תכנית הלימודים שלנו באופן שוטף בהתבסס על תוצאות המחקרים שנעשו במטיב וברחבי העולם, ותוצאות של רבבות הטיפולים שמתנהלים בשטח, ביחידת הטיפול שלנו.

* התוכנית הראשונה בארץ המלמדת טיפול CBT בטראומה עם ניסיון של 20 שנה בתחום.
* תכנית ראשונה בעולם לטיפול CBT בטראומה מורכבת.
* התכנית הראשונה שמלמדת קשיבות ( MCBT) כחלק מלימודי CBT.
* התכנית הראשונה בארץ המלמדת טיפול בטראומה המבוסס גוף- נפש בשיטת Somatic Experience (SE).

הקורס מבוסס על גישה תהליכית, ומאחד בתוכו גישות ותיאוריות שונות על מנת ליצור חווית הכשרה הוליסטית. הדגש שלנו על למידה חווייתית מביא לסביבה קבוצתית ודינמית שבה התלמידים חוקרים ומתנסים בצוותא. התהליך מאפשר מרחב להתפתחות מקצועית נוספת המבוססת על למידת עמיתים, מעבר להוראה הפרונטלית.

אנחנו נמצאים בקשר דו-כיווני מתמיד עם תלמידי הקורסים שלנו. אנו רגישים לצרכיהם המקצועיים ולהתפתחותם ומאמינים מאוד בהתאמת הדינמיקה של הקורס, כולל תהליך ההדרכה.
המשתתפים מסיימים את הקורס עם זהות מקצועית ברורה כמטפלים בטראומה, וכחלק מקבוצת עמיתים המהווה רשת תמיכה של בעלי ידע ומומחיות דומים, הממשיכה להתקיים בשנים לאחר סיום הקורס.

מראשית דרכנו, כמרכז הראשון לטיפול בפסיכו- טראומה בארץ, חרטנו על דגלינו להעלות למודעות הציבורית את קיומה והשפעתה של טראומה נפשית, ולהנגיש טיפול יעיל ומבוסס מחקרית לאוכלוסייה הכללית, ובמיוחד לאוכלוסיות דלות אמצעים. מתוך כך חשוב לנו להציע גם את הכשרות המרכז במחיר נגיש.

פרטים טכניים

שנה ראשונה - טראומה פשוטה

המשתתפים ירכשו את הכישורים הדרושים לאבחון וטיפול באמצעות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בהתאם למודל התלת-שלבי. הקורס יתמקד בטיפול בטראומה פשוטה- טראומה שנגרמה בשל חשיפה לאירוע יחיד בבגרות.

תכנים:

שנה שנייה - טיפול בטראומה מורכבת

הפרעת דחק פוסט-טראומטית מורכבת נגרמת בשל חשיפה לאירועים טראומטיים רבים או מתמשכים כגון שבי, קרב ממושך, אלימות בבית, התעללות או הזנחה בילדות.

מטפלים נתקלים לא אחת בסימפטומים כגון קושי במתן אמון, נטייה להרס עצמי, אלקסיתימיה (קושי לבטא רגשות במילים), דיכאון כרוני, סימפטומים הקשורים להפרעת אישיות גבולית או סימפטומים דיסוציאטיביים. רבים מהסימפטומים הללו יכולים להיות מיוחסים לטראומה מורכבת והם לרוב עמידים בפני טיפול קונבנציונאלי.

פייר ז'נה פיתח את המודל התלת-שלבי לטיפול בהפרעות כאלה במאה ה-19. המודל שלו, שעובד ופותח מאז על ידי קלינאים מודרניים (לדוג' ואן דר הארט), מוכר כיום כמודל הטיפולי המוביל להפרעות טראומה מורכבת. רבים מאלה המתמודדים עם טראומה מורכבת סובלים מטווח רחב של הפרעות נלוות כגון שימוש לרעה בחומרים, כישורים חברתיים לקויים והפרעות חרדה, שיש לטפל בהן לפני שניתן לגשת לטיפול בטראומה עצמה. דבר זה הופך את הטיפול בטראומה מורכבת לממושך ומורכב יותר מהרגיל. הכשרה זו מציעה שיטות מבוססות-ראיות לטיפול בהפרעות אישיות חמורות.

תכנים:

פירוט התכנית

הדבר האותנטי ביותר בנו הוא היכולת ליצור, להתגבר, לשאת, להשתנות, לאהוב ולהיות גדולים יותר מן הסבל שלנו.

– בן אוקרי, משורר ניגרי וזוכה פרס נובל

טיפול קוגניטיבי התנהגותי מוכר כשיטת הטיפול המובילה עבור הסובלים מטראומה פשוטה וטראומה מורכבת. קורס ההכשרה הייחודי שלנו משלב שיטות מבוססות-ראיות מעולם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי הקלאסי, תוך עבודה עם המודל התלת-שלבי לטיפול בטראומה. במהלך השנה הראשונה, אנחנו מלמדים כלי אבחון בתחום הטראומה, הבניית טיפול והמשגת מקרה ע"פ עקרונות CBT, ואת המודל התלת-שלבי לטיפול בטראומה, כולל וויסות רגשי, טכניקות חשיפה שונות והתערבויות קוגניטיביות. במהלך השנה השנייה, אנחנו מתמקדים בטראומה מורכבת, המלווה במקרים רבים בהפרעות חרדה, דיכאון, הפרעות אישיות מורכבות כגון הפרעת אישיות גבולית והפרעות דיסוציאטיביות, קשיים בשליטה בדחפים וקושי בתפקוד עצמאי. השנה השנייה מעניקה מסגרת תיאורטית להבנה של הפרעות אלה בהקשר הטראומטי ובהקשרים אחרים, תוך הכשרה מעשית בכלים טיפוליים כגון מיינדפולנס, DBT, סכמה-תרפיה ו- ACT.
תכנית הכשרה מקיפה זו תעניק את המסגרת התיאורטית והכישורים הקליניים לטיפול בפרעות פוסט-טראומטיות בעזרת שיטות טיפול מבוססות-ראיות (שיטות חשיפה לדוג' פואה ואחרים, טיפול קוגניטיבי לדוג' קלארק, אהלרס ואחרים), תוך שילובן במודל התלת-שלבי לטיפול בטראומה (ז'נה, ואן דר הארט). מודל זה מסדיר את ההתערבויות כך שהמטופל לא יוצף בזיכרונות הכואבים לפני שלמד לווסת את רמת העוררות שלו. ההכשרה שלנו מדגישה גישות גוף-נפש וכוללת מודלים של הגל השלישי של CBT כגון מיינדפולנס, DBT וטיפול בקבלה ומחויבות.
התוכנית מיועדת לאנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש שעובדים עם אנשים שחוו טראומה או שסובלים מחרדה ודיכאון, כגון עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, מטפלים באמנות, מרפאים בעיסוק, יועצים חינוכיים וקרימינולוגים קליניים.
שיטות הלימוד כוללות הרצאות, קריאה ודיון במאמרים אקדמיים, הדגמות חיות וסרטים, תרגול טכניקות נלמדות והדרכה קלינית על מקרים. שיטות הטיפול הנלמדות אפקטיביות לטיפול בטראומה כמו גם לטיפול בהפרעות חרדה, הפרעות דיסוציאטיביות, דיכאון והפרעות אחרות.

בוגרי הקורס ממליצים

"סיימתי עכשיו את תכנית ההכשרה לטיפול CBT בטראומה ואני רוצה לחלוק את חווייתי ולהעביר הלאה את המידע המפורט כאן. הקורס היה שימושי ביותר עבורי כמטפלת במגזר הפרטי. קיבלתי מבחר עשיר של כלים וטכניקות לטיפול במטופלים שמתמודדים עם טראומה או חרדה שלא עמדו לרשותי קודם, כמו גם הבנה תיאורטית מעמיקה יותר של טראומה. אני מוצאת את עצמי כל הזמן משתמשת בידע מהקורס עם מטופלים- הם המרוויחים העיקריים מכך שהשתתפתי בקורס! הלמידה עם גפנית אגסי הייתה זכות. היא מטפלת רבת ניסיון עם כשרון אמיתי. למדתי ממנה טכניקות רבות, אך היכולת שלה להיות נוכחת באמת, לכבד ולהבין לעומק את המציאות של אדם אחר, מתעלה מעבר לכל שיטה ספציפית. החלק המשמעותי ביותר של הלמידה מתרחש דרך הדגמות של טכניקות וגישות שונות שהיא עורכת עם משתתפים בכיתה (כן, תצטרכו להביא סוגיות אמיתיות מהחיים שלכם), מה שנותן הרבה הזדמנויות לצפות בעבודה שלה. ואז אנחנו עובדים בזוגות או בקבוצות קטנות כך שכולם מתנסים גם כמטפלים וגם כמטופלים פעמים רבות- זו הלמידה הטובה ביותר. אתם מוזמנים ליצור עמי קשר אם יש לכם שאלות כלשהן בנוגע לקורס."
מרים פרידמן
MSW
"לפני 4 שנים השלמתי את ההכשרה ב-CBT ממוקד טראומה. מאז אני משתמשת בגישות הטיפוליות השונות ובטכניקות שרכשתי בקורס, כדי לסייע למטופלים להתמודד עם טווח רחב של סימפטומים והפרעות. אני מופתעת כל פעם מחדש לראות כמה מהר מטופלים יכולים להתגבר על הפרעות חרדה ולשוב לתפקוד תקין. הגישות וההמשגות שלמדתי בקורס עוזרות לי גם בהתערבויות קצרות-מועד וגם בטיפולים ממושכים באוריינטציה דינאמית."
קטי איש שלום
פסיכולוגית קלינית במגזר הפרטי ובעמותה לטיפול בילדים
"כמה מילים על ההכשרה לטיפול CBT ממוקד טראומה. כשחברים שואלים אותי מה קיבלתי מהקורס, אני אומרת להם שזה יותר מ-CBT. כמי שהוכשרה על ידי אנשי טיפול בכירים, וצברה ידע טיפולי רב לאורך הדרך, אני מרגישה שהקורס הזה היה ייחודי. האופן שבו הוא הונחה וההדגמות החיות הרבות והתרגילים, אפשרו לכולנו לחוות את השלבים השונים של התהליך הטיפולי ולהבין אותו ברמה עמוקה ואישית. כתוצאה מכך, המודלים והמושגים התיאורטיים הפכו להיות מאד ברורים ומוחשיים. חווית הלמידה הייתה מעצימה מאד, ונתנה לי ולמשתתפים האחרים בטחון אמיתי ביכולות שלנו, דבר שהמטופלים שלנו מרוויחים ממנו בטווח הארוך."
מירי דרבקין
יועצת חינוכית בכירה, מכון מגן אברהם- לימודי השם לחינוך מיוחד
"כל איש מקצוע שמטפל ב-PTSD מכיר את התסכול שכרוך הרבה פעמים בטיפולים המורכבים האלה. כפסיכיאטר שמנהל יחידה המטפלת בעשרות יוצאי צבא, אני מכיר מקרוב את התחושה שלפעמים אין שום דבר שניתן לעשות כדי להקל על הסבל של המטופלים חוץ מהרצון העז שלי לעזור. במובן זה, הכשרת CBT ממוקד טראומה, בהנחיית גפנית אגסי, פתחה את עיניי לעולם חדש. במהלך שנתיים של הכשרה התחלתי לראות בהדרגה שיש הרבה דברים שאני יכול לעשות למען מטופלים שלי שלפני כן הרגשתי שאיני מסוגל לעזור להם. הטכניקות הטיפוליות והגישות חלחלו לתוך טיפולים אחרים שלי, שלא קשורים ל- PTSD. המטופלים שלי הרוויחו מכך, וכמטפל שלהם- גם אני."
ד"ר אורן טנא
פסיכיאטר בכיר, אחראי מרפאת טיפול בנכי צה"ל, המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי
"הייתי רוצה להביע כמה מהמחשבות והחוויות במהלך ההכשרה ב-CBT ממוקד טראומה למטפלים מהקהילה האתיופית. זה היה קורס מצוין. החלק התיאורטי של הקורס התחבר בטבעיות עם התרגול וההדגמות בכיתה. ביחד, המרכיבים האלה נתנו מסגרת ובסיס מקצועי לחלק המרכזי של ההכשרה, שהיה- בעיניי- העבודה החווייתית האישית במהלך ההדגמות והתרגולים. אלה הובילו לשינוי ברמה האישית ושינוי בגישה הטיפולית שלנו כלפי מטופלים. התרגול החווייתי כמטופלת העניק לי הבנה עמוקה לגבי האופן שבו התערבויות שונות מרגישות ועובדות, ואיך זה מרגיש להיות במערכת יחסים טיפולית ומכבדת, עם הזדמנויות רבות לחקור ולעשות בחירות חשובות. למדתי רבות מההזדמנות לעבד טראומות אישית, כמו הריצה הלילית המפחידה למקלטים בילדותי, שרדפה את לילותיי במשך שנים. היום, אני מביטה על החוויות האלה בלי תחושה של פחד מפני איום. אחרי שהעזתי להתבונן על החוויות הללו במהלך הקורס, לתת להן שם, לפרק אותן, לבחון אותן מכל זווית, ולבסוף להכיר בהן, הבנתי שאני יכולה לעשות אותו דבר עם החוויות הטראומטיות של רבים מהעמיתים שלי. מה שהקורס נותן הוא מעבר לטכניקה. הגישה החכמה והרגישה של המנחה לסטודנטים, לעמיתים, לנושאים ולדילמות, כמו גם הביטחון שלה ביכולות שלנו, יצר סביבת למידה נהדרת, ואפשר את החוויות המיוחדות שהתרחשו בתוכה."
רחל מן
מרכז מריאן לגיל הרך, קריית גת

למידע נוסף ושאלות

מטפלות.ים?

המשיכו להתעדכן!

כדי לקבל מאיתנו מידע על קורסים, הדרכות מקצועיות, ימי עיון וכד'- השאירו את כתובת המייל וניידע אתכם.

דילוג לתוכן